Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie

Plantenstudiegroep

Introductie

De Plantenstudiegroep (PSG) van het NatuurHistorisch Genootschap heeft als doel om de flora in de provincie Limburg nader te bestuderen en in kaart te brengen. De oprichting vond plaats op 14 december 1978.

Tegenwoordig kijken we ook vaker over de grens en zo is ons onderzoeksterrein ongeveer 100 km rondom Valkenburg. Natuur houdt niet op bij de grens en daarom trekken we ook de Eifel, de Belgische Ardennen of Belgisch-Limburg in.

Tijdens iedere excursie wordt voldoende tijd ingeruimd om de plantensoorten met behulp van een flora op naam te brengen. Ook beginners zijn hierbij van harte welkom. Zij kunnen van de meer ervaren leden leren determineren en ook hoe ze een flora moeten gebruiken. Een goede veldflora en een loep mogen dus tijdens een veldtocht ontbreken. Van alle tochten worden verslagen gemaakt, al dan niet in de vorm van streeplijsten. Deze zijn in te zien op de website van de Plantenstudiegroep.

Tijdens avondbijeenkomsten worden botanisch interessante gebieden verder toegelicht en moeilijke soortgroepen om te determineren besproken.

Tijdens onze excursies zien we ook veel insecten, zoogdieren en vogels. Dat is een mooie bijvangst. Veel bijzondere soorten staan in oude natuurgebieden of in nieuwe natuurgebieden die volop in ontwikkeling zijn. Met de Plantenstudiegroep kun je deze dus bezoeken.

Excursie Vlootbeekdal
1. Excursie Vlootbeekdal
Zwartblauwe rapunzel in het Savelsbos
2. Zwartblauwe rapunzel in het Savelsbos
Zinkviooltje
3. Zinkviooltje
Bestanden
Contactinformatie
Mail: ln.​lghnnetnalp