omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Stichting Natuurbank Limburg

Missie en doel

De Stichting Natuurbank Limburg is de jongste stichting van het Natuurhistorisch Genootschap en is in 2002 opgericht. Het doel van de NatuurBank bij de oprichting is om veldwaarnemingen van natuur, landschap en cultuurhistorie in Limburg te beheren en het maximaal beschikbaar stellen aan leden van het Natuurhistorisch Genootschap, maar ook aan overige belanghebbende organisaties en/of personen.

Dit doel tracht de NatuurBank te bereiken door het verwerven, beheren en conserveren van veldbiologische waarnemingsgegevens, het beschikbaar stellen en exploiteren van deze gegevens en het bevorderen van veldbiologisch onderzoek.

In 2002 heeft daarvoor het waarnemingensysteem ‘Ecolog’ het oude 'Inventar' vervangen. In het Ecolog systeem waren anno 2009 ruim 2 miljoen data over flora en fauna in Limburg opgenomen. Deze gegevens zijn verzameld door leden van het Natuurhistorisch Genootschap, maar ook door de partners van de NatuurBank.
Begin 2010 zijn al de gegevens van 'Ecolog' opgenomen binnen de landelijke database Flora en Fauna (z.g.n. 'NDFF'). De ingevoerde gegevens worden op deze manier op een centrale plek gecontroleerd, gevalideerd en beschikbaar gesteldt aan actieve waarnemers en abonnees. Sindsdien is de NDFF het officieel waarnemingensysteem van de NatuurBank.

Leden van het NHGL voegen over verschillende manieren de resultaten van hun veldtochten samen. Digitalisering van gegevens geschiedt voortaan veelal thuis bij en door de waarnemer zelf. Op deze manier kan de validatie van gegevens binnen de werkgroep en landelijk efficiënter geregeld worden. In de loop der jaren maakt het digitaliseren van waarnemingen via voor het publiek gesloten portalen meer en meer plaats voor het registreren via  openbaar toegankelijke portalen zoals die van Waarneming.nl. Begin 2015 is het NHGL dan ook een officieel werkgroep op deze invoerplatform en kunnen NHGL waarnemers hun ingevoerde registraties in een keer terugzien via nhgl.waarneming.nl.

Joomla SEF URLs by Artio