Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie

Paddenstoelenstudiegroep

Introductie

De Paddenstoelenstudiegroep Limburg (PSL) is een groep van paddenstoelenliefhebbers die activiteiten als onderzoek aan en inventarisatie van paddenstoelen onderneemt.

De Paddenstoelenstudiegroep Limburg is op 14 december 1978 opgericht. Het is één van de studiegroepen van het Natuurhistorisch Genootschap met het doel de belangstelling én de beoefening van de mycologie te bevorderen.

Excursies worden hoofdzakelijk in de provincie Limburg georganiseerd waarbij de paddenstoelenflora in gebied wordt geïnventariseerd. Bij de excursies zijn zowel beginners als gevorderden welkom. De beginners kunnen van de meer ervaren leden leren hoe de soorten (macroscopisch) te herkennen zijn. Op deze wijze willen we ook bijdragen aan het behoud en de bescherming van de boeiende paddenstoelenflora in de regio. Het is aan te bevelen om een goede loep, een aantekenboekje en eventueel een verzameldoosje om een enkele (lastigere) soort mee te nemen om thuis met gebruikmaking van literatuur de determinatie nog eens na te kijken. Paddenstoelen zijn vaak niet meteen in het veld op naam te brengen. Regelmatig is nader onderzoek van microscopische kenmerken nodig. Daarom worden microscopiebijeenkomsten georganiseerd waarbij het determineren en omgaan met de microscoop onder begeleiding van ervaren personen plaatsvindt. Hierbij worden de deelnemers voorzien van determinatiesleutels en literatuur zodat ze onder begeleiding van de ervaren PSL-ers de organismen op naam kunnen brengen.

Het programma met excursies en determinatieavonden van de PSL is terug te vinden in de agenda van het “Natuurhistorisch Maandblad”. Meer wetenswaardigheden zoals oudere inventarisaties zijn terug te vinden in eerdere uitgaven van PSL-nieuws, beschikbaar op de site van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg.

Voor eenieder nieuwsgierig in deze schimmelige wereld; aarzel niet.

Kogelwerper
1. Kogelwerper
Gewone wimperzwam
2. Gewone wimperzwam
Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica)
3. Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica)
Bestanden
Contactinformatie
Mail: ln.​lghnneleotsneddap