omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Sprinkhanenstudiegroep

Missie en doel

De zomer van 2005 was de door Sprinkhanenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg uitgeroepen tot de “zomer van de sabelsprinkhaan”. Tijdens deze actie zijn de Limburgers via de krant, radio en TV opgeroepen om op warme zomermiddagen of –avonden goed te luisteren naar het hard tsirpende en ratelende geluid van de Grote groene sabelsprinkhaan, de grootste soort die in ons land voorkomt.De waarnemingen konden worden doorgegeven voor de nieuwe verspreidingsatlas van krekels en sprinkhanen in Limburg, die over enkele jaren zal uitkomen.

De oproep heeft veel leuke reacties opgeleverd. Uit de hele provincie kwamen per e-mail en telefoon meldingen binnen. Dit leverde ongeveer 80 concrete waarnemingsgegevens op. Bovendien waren veel mensen zo enthousiast dat ze de melding vergezeld lieten gaan van een of meerdere fraaie foto’s. Daaruit bleek dat men niet alleen Grote groene sabelsprinkhanen had gevonden, maar ook andere soorten, zoals de Struiksprinkhaan. Ook de Sikkelsprinkhaan en het Zuidelijk spitskopje werden gesignaleerd. Dit zijn twee vrij nieuwe verschijningen in onze Limburgse fauna. Ze zijn als gevolg van het veranderende klimaat aan een opmars in Noord-West Europa begonnen en Limburg lijkt als springplank voor de kolonisatie van de rest van Nederland te dienen. Dat de Limburgse kranten ook door toeristen worden gelezen blijkt uit meldingen uit andere provincies en zelfs uit België.

De sprinkhanenstudiegroep is benieuwd naar de laatste waarnemingsdag van sprinkhanen in de herfst. Vooral de Boomsprinkhaan maakt een goede kans een record te vestigen. De vrouwtjes van deze soort zijn misschien nog langere tijd bezig met het afzetten van eitjes op de stam van eikenbomen en andere loofbomen die nu nog in blad staan. Dus ziet u tijdens een herfstwandeling of fietstocht een Boomsprinkhaan of een andere sprinkhaansoort, geef dat dan door via de sprinkhaansite van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg website Hier vindt u ook foto’s, geluiden en beschrijving van de Boomsprinkhaan en vrijwel alle andere soorten die in Nederland voorkomen.

Joomla SEF URLs by Artio