Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie

Wantsenstudiegroep

Introductie

Opgericht in 2017 is de wantsenstudiegroep een van de jongste studiegroepen van het Genootschap. Deze studiegroep houdt zich bezig met onderzoek aan wantsen (Heteroptera). Dit is een groep van insecten met als gezamenlijk kenmerk een driehoekig schildje op de rug (scutellum) en een zuigsnuit (rostrum) [figuur 1]. Met dit laatste zuigen wantsen sap uit plant (fytofaag) of dier (zoöfaag). De meeste zijn fytofaag en vrij eenkennig wat betreft de plantensoort. Een goede plantenkennis is daarom onmisbaar bij de wantsenstudie. Wantsen zoeken is eigenlijk planten zoeken.

De wantsenstudiegroep van het NHGL is de enige provinciale wantsenstudiegroep in Nederland. In de vijf jaar sinds de oprichting is de kennis van deze insectengroep op een hoog niveau gekomen. Dit mede door de input van de landelijke wantsendeskundigen. De groep gaat acht tot tien keer per jaar op excursie, waarbij telkens één natuurterrein wordt geïnventariseerd [figuur 2 & 3]. Wantsen worden gevangen met zeven, harken, waterschep-, sleep- of klopnet en daarna gefotografeerd. Alle waarnemingen worden op Waarneming.nl geplaatst. De faciliteiten (invoer, database, validatie) die dit portaal biedt, zijn onmisbaar voor het functioneren van de studiegroep.

Limburg is voor wantsen welhaast een ideale provincie. De grote diversiteit aan landschappen, variërend van bossen op zandgronden, tot heiden, kalkgraslanden en allerlei typen wateren, maakt dat er een breed scala aan soorten voorkomt. Ook de zuidelijke ligging zorgt voor extra warmteminnende soorten [figuur 4]. Zuidelijke nieuwkomers worden meestal het eerst in deze provincie opgemerkt [figuur 5]. Elk jaar worden wel enkele soorten nieuw voor Nederland ontdekt, waarvan verschillende zich in de jaren daarna dan snel noordwaarts uitbreiden [figuur 6].

Vastleggen van de onderzoeksresultaten is een van de doelen van de deze studiegroep. Met enige regelmaat worden de bevindingen in het Natuurhistorisch Maandblad gepubliceerd [figuur 7]. Dit past in de traditie van het Genootschap. Ook in de jaren ’30 en ’50 van de vorige eeuw werd er in het Maandblad regelmatig over wantsen geschreven. Daarnaast is in samenwerking met landelijke deskundigen een wantsenboek in voorbereiding. Dit boek zal ongeveer een derde van de Limburgse wantsen beschrijven met verspreidingskaarten, een determinatietabel tot op de soort en foto’s van adulten, nimfen en waardplanten.

Geïnteresseerd en wil je een actieve bijdrage leveren? Meld je dan aan via wantsen@nhgl.nl en ontdek de rijke wereld van de wantsen en andere insecten. Enige voorkennis van planten is handig en bezit van een sleepnet is welhaast een noodzaak. De kennis over de wantsen leer je bij ons.

Zuringrandwants
1. Zuringrandwants
Bonte dennenschild (Holcogaster fibulata)
2. Bonte dennenschild (Holcogaster fibulata)
Bosranknetwants
3. Bosranknetwants
Bestanden
Contactinformatie
Mail: ln.​lghnnestnaw