Missie en doel
De Mollusken Studiegroep Limburg (MSL) is opgericht in januari 1999.
Een klein aantal op malacologisch gebied zeer actieve leden komt regelmatig bij elkaar om op een werkavond mollusken te bestuderen, te determineren, of op andere wijze hiermee bezig te zijn.
Drie tot vier maal per jaar wordt er een excursie gehouden. Een interessant gebied in Limburg wordt dan geïnventariseerd, maar ook andere projecten zijn mogelijk.
De studiegroep is tevens regiowerkgroep van het landelijk Atlasprojekt Nederlandse Mollusken (ANM).
Inventarisatie- en andere gegevens worden door de MSL aan beide organisaties geleverd
Activiteiten
Uitgebreide inventarisaties van mollusken zijn in Limburg al een hele tijd niet meer uitgevoerd.
De laatste herdruk van het in 1969 verschenen werk "De Landslakken van Nederland" (Gittenberger et al.), met ondermeer verspreidingskaartjes met de landelijke verspreiding, is alweer bijna 15 jaar oud.
Er bestaat nog geen goed beeld van de huidige verspreiding van de Limburgse mollusken.
Omdat 17 van de circa 120 Nederlandse landmollusken alleen in Limburg voorkomen (kwamen?) kan Limburg al heel lang op een warme belangstelling rekenen van Nederlandse malacologen. Hoewel precieze plaatsaanduidingen 100 jaar geleden geen gemeengoed waren onder naturalisten, hebben we uit Limburg historische documentatie van mollusken zoals geen andere Nederlandse provincie. Door het grote aantal soorten, waarnemingen over meer dan 100 jaar, de veelheid aan (unieke) ecotypen die Limburg kenmerkt en vooral ook door het enge contact dat weekdieren met hun substraat hebben, zijn we in staat veranderingen in de leefgebieden van invertebraten snel waar te nemen door de slakkenfauna scherp in het oog te houden.
Zowel voor de werkavonden als de excursies geldt:
Belangstellenden zijn harte welkom, maar neem even contact op met de coördinator Stef Keulen (tel. 045-4053602) als je wilt komen.
Publicaties
Mollusken atlas
Het Atlasproject Nederlandse Mollusken (ANM) is het landelijk inventarisatieproject voor mollusken, gericht op álle mollusken die binnen de Nederlandse landsgrenzen voorkomen.
Daarbij gaat het zowel om terrestrische (land-), als om aquatische (water-) mollusken.
In het laatste geval zowel om soorten uit zoet water, als uit brak en zout water en uit alle andere mogelijke aquatische milieus.
Het ANM is een samenwerkingsverband tussen:
Nederlandse malacologen, verenigd binnen de Nederlandse Malacologische Vereniging
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Martien Oecologisch ONderzoek
European Invertebrate Survey (EIS-Nederland)
Aan het ANM doen zowel landelijke als regionale werkgroepen en particulieren mee. De Mollusken Studiegroep Limburg doet als een regionale werkgroep aan het ANM mee.
Voor meer informatie over het ANM kunt u een bezoek brengen aan de ANM web-site. U kunt daar ook terecht als u zich als waarnemer wilt aanmelden, u kunt de streeplijsten/ waarnemingsformulieren downloaden, evenals het speciaal voor ANM-waarnemers ontwikkelde invoerprogrammatje 'vulgata'. Verder kunt u bijzondere waarnemingen doorgeven en nieuws op het gebied van mollusken (waarnemingen) doornemen.