Missie en doel
Het doel van de Paddenstoelenstudiegroep Limburg (PSL) is het vergroten van de kennis over paddenstoelen en slijmzwammen in Limburg.
Door de PSL worden excursies georganiseerd in diverse natuurgebieden in Limburg. Door een nauwkeurige registratie van plaats en tijdstip van de vondsten tijdens deze excursies kan een beeld worden verkregen van de verspreiding van de paddenstoelenflora en eventuele veranderingen daarin. Hierbij werken wij nauw samen met de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) en de verschillende beheerders van de natuurgebieden in Limburg.
Na elke excursie wordt er enkele dagen later een practicumavond georganiseerd. Hierbij wordt er aandacht besteed aan het determineren van paddenstoelen. Ook worden recente vondsten besproken. Deze practica zijn bestemd voor beginners als ook voor gevorderden.
Daarnaast heeft de studiegroep tot doel de algemene kennis over paddenstoelen te verruimen d.m.v. publieksexcursies, presentaties, hulp bij determinaties en krantenartikelen.
Verschillende keren per jaar verschijnt het "De PSL", een tijdschrift bestemd voor leden en belangstellenden.
Aan de rechter zijde kunt u in de kolom "agenda" een overzicht vinden van de komende activiteiten van de PSL.

Publicaties
Parasolzwammen van Limburg
Op 18 november 1994 verscheen bij het Natuurhistorisch Genootschap een uniek boekwerk over paddestoelen. Het is een studie over de parasolzwammen van Zuid-Limburg (het geslacht Lepiota s.l. exclusief Macrolepiota) door Piet H. Kelderman.
In deze fraai vormgegeven en luxe uitgevoerde publicatie worden alle, ruim 60 in Zuid-Limburg gevonden soorten, (en dat is driekwart van de in Nederland waargenomen Lepiota's) beschreven. Van elke soort worden in een groot aantal pagina-vullende tekeningen van de hand van de auteur de uiterlijke en microscopische kenmerken gegeven. Daarnaast wordt de verspreiding van elke soort besproken. Bovendien wordt aandacht besteed aan de geologische en ecologische aspecten van de soorten en vindplaatsen.
Opvallend hierbij zijn de soorten van mijnsteenbergen. Reeds 30 jaar geleden werden er bijzondere vondsten gedaan in deze speciale biotopen, met een vaak afwijkend microklimaat. Onder andere deze vondsten zijn aanleiding geweest tot deze studie, die ongeveer drie jaar heeft geduurd en in 1992 werd afgerond.
Het bijzondere van deze uitgave is dat een vergelijkbare Lepiota-publicatie in Midden- en West-Europa niet eerder is verschenen. Het publiceren van dit boekwerk beoogt dan ook een bijdrage te leveren aan het vergemakkelijken van de determinatie en de bestudering van parasolzwammen.
Voor meer informatie en bestellen zie deze link.

Bestanden
Het werkgebied Openbaar is voor iedereen toegankelijk. Klik op een map om bestanden te bekijken of te downloaden.
Voor de andere werkgebieden zijn NHGL-toegangscodes nodig en dient u over de juiste machtigingen te beschikken. Machtigingen worden afgeleid uit uw lidmaatschap van- of de rol die u speelt binnen deze geleding van het Genootschap.
U kunt ook op deze website u aanmelden en daarna controleren welke lidmaatschappen en rollen voor u geregistreerd staan.
Indien u uw toegangscodes vergeten bent of u niet de juiste machtigingen hebt kunt u contact opnemen met de ledenadministratie van het Genootschap.
Historie
De Paddenstoelenstudiegroep Limburg (PSL) is ontstaan in de jaren '70 uit een groep Genootschapsleden met bijzondere interesse voor paddenstoelen en is daarmee de oudste Studiegroep die het Natuurhistorisch Genootschap kent. Op 7 oktober 1975 werd de PSL opgericht door de Kring Heerlen.
Werkgroepen
De PSL beschikt over een aantal werkgroepen, waar in kleine groepen speciale onderwerpen uit de mycologie worden onderzocht. Op dit moment zijn er vier werkgroepen actief. Deze werkgroepen inventariseren en onderzoeken specifieke biotopen of soorten.
Deze werkgroepen zijn:
- Werkgroep Hellinggraslanden
- Werkgroep Bosreservaten
- Werkgroep Parken lanen & tuinen
- Werkgroep Myxomyceten
Meer informatie kunt u vinden op het specifieke onderdeel over deze werkgroepen.