omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
Paddenstoelenstudiegroep Limburg
 

Actueel

Vanaf 1 juni weer PSL excursies.

De Coronapandemie is ook aan de PSL niet geruisloos voorbij gegaan. Net als alle overige activiteiten van het Natuurhistorisch Genootschap werden ook de geplande activiteiten van de PSL op grond van veiligheidsoverwegingen afgelast. Maar nu het goede nieuws. heeft De regering heeft bekend gemaakt dat met ingang van 1 juni 2020 de maatregelen versoepeld kunnen worden. Dat heeft er toe geleid dat het Bestuur van de PSL, in overleg, heeft besloten dat geplande excursies in aangepaste vorm opgestart kunnen worden. Er zal in groepjes geïnventariseerd worden. Hierdoor kan de voorgeschreven 1½ meter afstand worden nageleefd. Uiteraard wordt hierbij enige (zelf-) discipline van de deelnemers gevraagd, vooral op momenten dat er overleg wordt gepleegd over een bepaalde soort.

De geplande excursie op zaterdag 6 juni 2020 kan derhalve doorgang vinden. Voor de inventarisatie gaan we naar het Swalmdal onder leiding van Gerard Dings. Starttijd: 10:00 uur. Startlocatie: Herberg de Bos, Bosstraat 115, Swalmen. Excursieleider: Gerard Dings 0475-59 25 89. Graag de dag tevoren aanmelden bij de excursieleider tussen 18.00 en 20.00 uur. (Indien niet bereikbaar, dan contact opnemen met H. Henczyk, tel. 06-12572544, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Ook de paddenstoelen-excursie in het kader van het Genootschapsweekend (Kempen-Broek en het land van Weert) op 20 juni 2020 kan, voor zover nu bekend, gewoon doorgang vinden. Wij zullen dan het gebied de Kettingdijk gaan inventariseren. Starttijd: 10:00 uur. Startlocatie betreft kruising van Kettingdijk met de Bocholterweg/Delbroekweg te Weert. Bij deze excursie zijn niet PSL leden zeker ook uitgenodigd! Graag aanmelden bij mycologie(at)nhgl.nl.

In het IVN Educatie Centrum in het Steinerbos is de fysieke ruimte beperkt. Hierdoor is het niet haalbaar om de 1½  meter afstand te realiseren. Daarom heeft het bestuur moeten besluiten om de binnen activiteiten, zoals practicum avonden en lezingen, tot 1 september niet te laten doorgaan.

Momenteel wordt nog overleg gepleegd over alternatieve (lees digitale) activiteiten. Zodra hierover meer bekend is, zal dit uiteraard worden gecommuniceerd, zowel rechtstreeks naar de leden van de PSL als via deze webpagina.

Oudere items

 Nieuwe jaarprogramma staat in de agenda

Het programma voor het jaar 2020 is verwerkt in de agenda van het Natuurhistorisch Genootschap. Het wordt weer een interessant jaar met veel excursies. Tijdens deze excursies worden verschillende terreinen geïnventariseerd door heel Limburg op het gebied van paddenstoelen. Doorgaans starten ze om 10.00 en duren tot 14.30 uur. Mocht u interesse hebben om een keer mee te gaan stuur dan een e-mail naar mycologie(at)nhgl.nl of vul het contactformulier in. In het paddenstoelenseizoen (van eind augustus tot november) vinden deze excursies wekelijks plaats. Maar ook in het voor of najaar gaan we op pad!

Practica en lezingen

Op de donderdag na afloop van de practica vinden er determinatieavonden plaats waarbij er hulp wordt geboden bij de determinatie van paddenstoelen. Onder leiding van Jo Bollen wordt zowel aandacht besteed aan de microscopische als macroscopische determinatie. Meestal worden deze avonden goed bezocht. 

Ook staan er enkele thema practica in de planning. Denk bijvoorbeeld aan een minicursus over slijmzwammen en een practicum over parasitaire schimmels op planten (roesten en meeldauwen). 

Dit jaar staan er minimaal vijf lezingen op het programma. Nico Dam zal op zaterdag 7 maart om 14 uur een lezing verzorgen waarbij hij een overzicht geeft over paddenstoelen en recente ontwikkelingen bespreekt. Op zaterdag 18 april komt Aad Termorshuizen ons bijpraten over de roesten. Reimund Salzmann zal twee lezingen geven, een lezing gaat over de sporen bij paddenstoelen en de andere lezing over de Satijnzwammen. Henk Henczyk geeft een lezing over paddenstoelen op Houtsnippers. Bij de lezingen en practica bent u van harte welkom. Graag even aanmelden op mycologie(at)nhgl.nl in verband met capaciteit. 

 

 Paddenstoel uitgelicht!

De gele korstzwam

De Gele korstzwam ( Stereum hirsutum) is nu veel te zien op dood hout. Hij kan als een " korst " op het hout verschijnen en bovendien vormt hij hoedjes. Deze winter is het een zeer algemene verschijning maar ook in de rest van het jaar ontbreekt ie niet. Hij houdt vooral van dik dood hout zoals liggende stammen . Niet te missen!!!

Foto's en tekst door Henk Henczyk

Gele korstzwam door Henk Henczyk

Gele korstzwam door Henk Henczyk

Joomla SEF URLs by Artio