Het gehele jaar door vinden er excursies in geheel Limburg plaats. In het paddenstoelen "hoog"seizoen (van augustus tot november) zelfs op wekelijke basis. Deze excursies vinden plaats op zaterdag en starten om 10.00 uur. Voor meer informatie zie de agenda van het Natuurhistorisch Genootschap (rechter paneel) of ons excursieprogramma.
Aanmelden
Omdat paddenstoelen zeer afhankelijk zijn van de hoeveelheid neerslag in de voorgaande periode, is het raadzaam dat u zich tevoren opgeeft bij de excursieleider. Naam en telefoonnummer van de excursieleider staan vermeld in de agenda (zie het paneel rechts). Wenst u meer informatie neem dan contact met ons op.
Buitenlands werkweekend
Ieder jaar organiseren wij een buitenlandse werkweek of weekend, meestal in Duitsland. In de Duitse middelgebergten (Eifel, Sauerland of Westerwald) zijn soorten paddenstoelen te vinden die men niet in Nederland kan vinden. Daarnaast staan natuurlijk ook gezelligheid en lekker eten en drinken centraal.
Practicum avonden
Iedere excursie wordt afgesloten met een practicumavond (meestal op donderdag na de excursie om 19:00h) waar probleemgevallen besproken of uitgesleuteld worden. De data van deze practica kunt u terug vinden in de agenda (zie rechts).
Hiervoor beschikken wij over een uitgebreide bibliotheek met alle standaardliteratuur over paddenstoelen en zijn er microscopen beschikbaar. Regelmatig vinden er thema-avonden met presentaties of practica plaats over alle paddenstoelen relevante onderwerpen.
Onze practica worden gehouden op het onderstaande adres.
Natuur Educatie Centrum de Boschhook Steinerbos 2a Stein
(Volg de borden IVN Stein vanaf de Mauritsweg)
Kartering
1980 is de Nederlandse Mycologische Vereniging gestart met een karteringsproject.
De doelen van dit project zijn:
Het bevorderen van paddenstoeleninventarisatie.
Een centrale registratie van alle verspreidingsgegevens over paddenstoelen in een geautomatiseerd bestand.
Het toegankelijk maken van deze gegevens voor onderzoeken en het publiceren van de resultaten.
Het beschikbaar stellen van gegevens uit het bestand voor natuurbeschermings-doeleinden.
Zowel de waarnemingen van de excursies als ook van leden worden doorgegeven aan de Nederlandse Mycologische Vereniging. Uiteindelijk belanden de waarnemingen in de NDFF database en worden ze door verschillende instanties gebruikt om inzicht te krijgen in de mycoflora. Ook wordt de NDFF database als bron gebruikt voor de verspreidingsatlas.
Meer informatie over het karteringsproject kunt u vinden op de website over het karteringsproject van de Nederlandse Mycologische Vereniging
Meetnet
Het paddenstoelenmeetnet is opgezet door de Nederlandse Mycologische Vereniging in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
Hieromtrent werden meetpunten door heel Nederland opgericht, die door leden regelmatig en gedurende verschillende jaren geïnventariseerd worden. Zij tellen de vruchtlichamen van bepaalde paddenstoelen (de zogenaamde telsoorten) en geven deze gegevens door aan het meetnet. Veranderingen in de paddenstoelenflora zijn op deze wijze nauwkeurig te volgen, zowel regionaal als landelijk.
Voor meer informatie zie de website over het meetnet van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Excursieprogramma
Hieronder kunt u het excursieprogramma vinden voor 2019. De komende excursies kunt u ook rechts in het paneel "agenda" vinden. Eventuele toevoegingen en actuele wijzigingen kunt u daar vinden.