omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Lezing de Nationale Parken van Queensland (Australië)

Knop bewerken

Deze lezing biedt een bijzonder kijkje in de Australische natuur, geïllustreerd door vele prachtige foto’s. De natuur van Australië is totaal anders dan die van Europa. Bijzondere biotopen zijn de tropische regenwouden, de mangroven en de koraalriffen van het Great Barrier Reef. En zelfs in de parken en steden zijn bijzondere kleurrijke vogels als Kuifduif, Regenbooglori en Uilnachtzwaluw te vinden. In de tropische regenwouden groeien orchideeën en epifytische varens in de bomen. Op de bosbodem komt nauwelijks daglicht aan waardoor de bossen donker zijn en de bosbodem vrij open is. In het bos weerklinken de geluiden van allerlei soorten exotische vogels als Groene katvogel, Eastern Whipbird, Witte en Roze kaketoe en diverse soorten parkieten. Australian Logrunners scharrelen tussen het gras op zoek naar insecten. Zeer bijzonder zijn de satijnblauwe prieelvogels die hele dansarena’s maken om hun partner te lokken. Australian Brush-Turkeys, een soort kalkoenen, maken grote broedhopen waarin de eieren worden uitgebroed.
In de mangrovegebieden groeien diverse soorten mangroven. Dit zijn bomen die kunnen omgaan met de dagelijkse afwisseling van eb en vloed. Op de droogvallende slibbanken zoeken slijkspringers en tientallen soorten krabben, waaronder de fraaie wenkkrabben, naar voedsel. Zij staan op hun beurt weer op het menu bij ibissen, reigers en ijsvogels.
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld, hier leven zeeschildpadden en allerlei bijzondere vissen. Kleine eilandjes vormen refugia voor zeevogels die hier, veilig voor predatoren, hun jongen grootbrengen.

Gegevens

OrganisatieKring Heerlen
Spreker(s)Olaf Op den Kamp
TijdMaandag, 08 maart 2021, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Plaatshet Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade
ToegangOpenbaar
OpgaveOpgeven verplicht! (kantoor@nhgl.nl)
Joomla SEF URLs by Artio