omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Lezing Euver de Limburgse Freutweij en Bongerd

Knop bewerken

Hoogstamboomgaarden, en zeker wat daar nu nog van over is, worden vanwege de bloesempracht in het voorjaar ook wel de parels in het Limburgse landschap genoemd. Ook als al die bloesem zich gevormd heeft tot smakelijke kersen, pruimen, appels of peren, is zo’n boomgaard een lust voor het oog.

Onder het motto “De Limburgse hoogstamboomgaard in beeld” wordt er stilgestaan bij de boomgaard en een groot aantal onderwerpen die daarmee en met de Limburgse fruitcultuur verbonden zijn. Hoogstamfruitbomen en Zuid-Limburg zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Boomgaarden met hoogstamfruitbomen waren tot de jaren zestig beeldbepalend voor het Zuidlimburgse landschap. De fruitbomen met een stam van circa 2 meter hoogte (vandaar hoogstam) leverden fruit, maar in de boomgaarden kon tevens vee onder de bomen grazen.

Oorsprong van de fruitcultuur, functie van de boomgaard, achteruitgang van het hoogstamareaal in de jaren 60, acties tot behoud, uitleg over de verschillende fruitsoorten, de oogst, het gebruik van het fruit etc. zijn zaken die tijdens deze presentatie aan de orde komen. Denk hierbij o.a. aan vlaaien bakken en stroop stoken; en dat alles hier en daar gelardeerd met fraaie beelden uit onze omgeving.

Kortom de gepresenteerde beelden geven u een impressie van de Limburgse hoogstam- en fruitcultuur en laten zien wat er nog te genieten valt in ons Limburgse land.

Gegevens

OrganisatieKring Maastricht
Spreker(s)Jean Slijpen
TijdDonderdag, 01 oktober 2020, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Plaatshet Natuurhistorisch Museum, de Bosquetplein 6, 6211 KJ Maastricht
ToegangOpenbaar
Hoogstam boomgaarden

het Pomologisch Genootschap Limburg

Joomla SEF URLs by Artio