omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Lezing Natuur in Frankrijk: Argonne en Ariege

Knop bewerken

In het voorjaar van 2019 is Pieter Elbers met nog 4 andere jongemannen (Frans, Jules, Hans en Herman) naar de Argonne gegaan. De Argonne is een gebied in Noord Frankrijk ten zuid westen van Verdun, genoemd naar het uitgestrekte Foret d’Argonne. Het is een heuvelachtig gebied met mooie oude bossen, kleinschalige agrarische landschappen maar ook meer grootschalige graanvelden. Het wordt doorsneden door een paar kleine riviertjes zoals de Aisne en er zijn ook redelijk wat meren en meertjes, waarvan het Lac de Belval wel het bekendste is. U hoort het al, een grote diversiteit aan biotopen en op een grotere schaal dan in Nederland. Dat is bij voorbaat al interessant. Wij zijn in verschillende samenstellingen al vaker in het gebied geweest en kennen er inmiddels redelijk de weg.
Pieter heeft er veel gefotografeerd en heeft inmiddels een grote collectie landschappen, planten, insecten, reptielen, amfibieën, zoogdieren en vooral ook vogels op de gevoelige plaat vastgelegd, waarvan een groot gedeelte nog op dia; u herinnert zich misschien nog wel dat je vroeger voor elke foto nog moest betalen, dus er was toen nog geen natuurfotografie op zo’n grote schaal.
De fotolezing bestaat voornamelijk uit foto’s en filmpjes van de laatste jaren en zo kunt u dan zelf zien wat een landschap zoals hiervoor beschreven oplevert.
In het zuiden van Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën ligt het Arrondissement Ariëge. Een gebied met een rijke natuur maar zeker ook met een rijke historie. Tijdens deze presentatie wil ik van beide iets laten zien.
Onze aandacht voor deze streek werd getrokken door een artikel in de nieuwsbrief van de site Waarneming.nl, waarin een verslag van een orchideeënreis naar dit gebied gepresenteerd werd. De waarneming van meer dan 40
11
soorten orchideeën deed ons besluiten dit gebied in het voorjaar van 2019 ook te bezoeken. We werden niet teleurgesteld! Uiteindelijk bleef onze teller steken op 24 soorten. Niet slecht voor een eerste kennismaking. Maar ook de rest van de voorjaarsflora met o.a. Gentianen, Kievitsbloemen, Anemonen en Leverbloempjes was fantastisch om te zien. Vanuit ons huisje zagen we Vale gieren, Hoppen en Cirlgorzen.
Deze streek is ook bekend door zijn vele grotten met bewoning en rotstekeningen uit o.a. het Magdaliën (15.000 jaar voor Chr.) In de Grot van Niaux zagen we de originele tekeningen van oerossen en bizons gemaakt door een Magdaliën-kunstenaar. Zeer indrukwekkend, veel vragen over het hoe en waarom bleven echter onbeantwoord.
Uit een recenter verleden dateren de middeleeuwse steden en dorpen zoals Carcassonne en Mirepoix, vaak nog verrassend origineel. Op deze “Frankrijkavond” hoop ik wat van deze pracht te laten zien.

Gegevens

OrganisatieKring Venlo
Spreker(s)Pieter Elbers (pieterelbers@hotmail.com)
TijdDinsdag, 14 januari 2020, van 19:30 tot ongeveer 22:00 uur
PlaatsGrand Cafe de Maagdenberg, Maagdenbergplein 11, 5915 CW, Venlo
ToegangOpenbaar
Joomla SEF URLs by Artio