omslag illustratie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
 

Excursie broekbossen en oliemolens langs de bovenloop van de Swalm

Knop bewerken

Tijdens deze dagwandeling onder leiding van Olaf Op den Kamp maken we kennis met de bovenloop van de Swalm, een zijrivier van de Maas die bij Swalmen in de Maas uitmondt.
De Schwalm is een typische zandrivier die wordt begeleid door fraaie elzenbroekbossen die begroeid zijn met Zwarte elzen, Bittere veldkers en Gele lis. Langs de Schwalm liggen heel veel watermolens. Hier werd vroeger olie geslagen, afkomstig van het lijnzaad uit de uitgestrekte vlasvelden in de omgeving. De meeste molens zijn verbouwd tot horeca-gelegenheden, maar een aantal heeft wel nog zijn waterrad behouden.
We beginnen bij de Schrofmühle. Daarna maken we een wandeling door de prachtige elzenbroekbossen. Ook lopen we door de beukenbossen met bijzondere knotbeuken. We passeren het gehuchtje Schwaam, met mooie rietgedekte bakstenen en vakwerkboerderijen. Hier kunnen we een pauze inlassen voor koffie, vlaai en soep. Daarna volgen we de steeds breder wordende Schwalm langs Lüttelforst. Hier lopen we vlak langs het water en kunnen uitkijken naar sporen van Bevers. Langs de Radermühle lopen we naar de Brempter Mühle waar de 9 km lange wandeling eindigt.

Gegevens

OrganisatieKring Heerlen en Plantenstudiegroep
ExcursieleidingOlaf Op den Kamp
TijdZondag, 14 april 2019, van 10:00 tot ongeveer 16:30 uur
VertrekSchrofmühle, 10:00 Schroffmühle 1 en 10:00 Wegberg-Rickelrath (D).
ToegangOpenbaar
Joomla SEF URLs by Artio